úterý 12. srpna 2008

Sexem za lepší zdraví

Jak jde dohromady moje ctěná matka, sex a imunoglobin A? Víc než by se na osmý pohled zdálo. Matinka je lékařka, takže kromě filmu Skalpel, prosím a seriálu Nemocnice na kraji města sjíždí každou noc svitek Hippokratovy přísahy. Dělá to už tři desetiletí, sichr je sichr, jenže tomu o víkendových návštěvách rodinné vsi neujdu. Z celého textu jsem za tu dobu považoval za potřebné zapamatovat si jen pasáž Nepodám nikomu smrtící prostředek, ani kdyby mne o to kdokoli požádal a nikomu také nebudu radit (jak zemřít). Žádné ženě nedám prostředek k vyhnání plodu. Důvod? U piva jsem to jednou interpretoval jako strach ze sexu s mrtvolami, kterému se v akademické obci neřekne jinak než sexualnekrosfobos.

Zpátky k ctěné matce, sexu a imunoglobinu A. Je svátek, Aleny čas, o den dřív dostává dárek 1000 rad domácího lékaře. Dát študované doktorce knížku sepsanou šarlatány, co se nedostali na vejšku, chce kuráž. Otec ji evidentně má. Je to skoro to samé, jako byste dali pornoherci Robertovi R. nafukovací pannu, ať si po večer piluje techniku.

195 rada domácí lékaře ale zaujala i mě. Je totiž o sexu. Cituju: "Milování přispává k dobrému zdravotnímu stavu. Sex jedenkrát týdně působí jako prevence proti chřipce a nemocem z nachlazení. Muži a ženy pak mají vyšší hodnoty molekul imunoglobinu A, který hraje důležitou roli při ochraně sliznic před choroboplodnými zárodky."

Morální ponaučení závěrem? Pokud někdo ve vašem okolí delší dobu kašle a stěžuje si na tísnivý pocit v krku, simuluje. Je jen děsně nadrženej. A já si jdu vzít na noc paralen, nevím, čím to je, ale pořád pokašlávám...

Žádné komentáře: