čtvrtek 12. června 2008

Traktorácký tanga

Auta stojí, vlaky stojí. Situace českých silnic začíná silně připomínat syndrom sexy vdané ženské. Ať děláte, co děláte, vždycky po ní vyjedete, ale neskončí to dobře. Osudovým se mi tentokrát stal středočeský bod G, mezi domorodým obyvatelstvem familiérně nazývaný Benešov u Prahy. Půl hodinová objížďka o délce tří kilometrů dá člověku spoustu času, aby si v klidu zafilozofoval o současném stavu ruralistického umění naší matinky české.

O Benešovu jsme se učili ještě na táborském gymnáziu v hodinách husitství a jediné, co si pamatuju, je rok 1420. To benešovským prokázal milosrdnou službu Jan Žižka, když jim vypálil při tažení na Stověžatou klášter. Dneska jsem i já pochopil, co mého krajana vedlo k tomuto šlechetnému činu. Benešov je prostě divnej. Dvě benzínky, Lídl, autobazar a momentálně hit číslo 1 - objížďka.

Na ní potkáte zvláštní úkazy. Sedmnáctiletou dívku, která si dělá řidičák na traktor. Ne, montérky na sobě bohužel neměla. O pár metrů dál jde po chodníku další kočina, tentokrát hlasitě brečí a na něco nadává. Asi se jí právě zhroutil životní sen, neudělala papíry na Zetora. Ovšem králem objížďky byl obnažený padesátiletý maník na silničním kole s bronzově opálenou kůží a smyslně zaříznutými tangáči do senilní prdele. Benešov je prostě divnej.

Žádné komentáře: