středa 9. ledna 2008

Veřejnoprávní porno

Nový cyklus dokumentů prvního programu naší veřejnoprávní televize se jmenuje Burianův den žen a hlavním průvodcem po slastech a strastech světa něžných poloviček je písničkář, básník a spisovatel Jan Burian. Tolik formalit. Tvůrci (autoři dokumentu Český sen) prvním dílem vzkázali divákovi, že na první kanál se dostane téměř cokoliv. Asi pětkrát spadl zvukaři do záběru mikrofon, hlavní kameramani si lezli před objektiv a celková koncepce budila dojem spíše famáckého cvičení než plnohodnotné podívané sponzorované koncesionářskými poplatky.

Velkou chválu si ale tým zaslouží za výběr hlavní protagonistky - Žanety Rosenberg - produkční, věrné manželky a starající se matky s momentálním místem pobytu ve vazební věznici na pražské Ruzyni. Pominu-li neználkovsky žasnoucího Buriana, který laicky rejpal do svědomí ustarané ženy, jež zasvětila svůj mladý život nejlukrativnějšímu byznysu planety, nemůžu jinak než Jenovi závidět.

Komu se pošťastní strávit den v Rosenbergovic rezidenci, navštívit oscarového Roberta přímo v jeho ložnici (tentokrát v ní pouze ležel - marodil prý s játry) a ještě se podívat do studia na focení aktů. Ano, začala mě fackovat česká závist.

Chápu, že dokument si asi zpočátku vytyčil jiné sdělení, ale na mě díky němu působí Rosenberg family jako typicky česká rodinka. A to myslím upřímně.

SPZ: Na záznam se můžete podívat ZDE.

Žádné komentáře: