pátek 2. ledna 2009

Střet generací


Doufal jsem, že přežiju letošní Vánoce klidně. Budu jíst cukroví, které jinak nejím. Mluvit s rodiči a prarodiči tónem, kterým s nimi nikdy nemluvím. Vykouzlím na tváři úsměv a řeknu srdečné díky nad dárky, které jinak nedostávám. Budu poprvé za 365 dní hodný a vzorný syn, protože se ode mě očekává, že budu hodný a vzorný syn.

Všechno bylo samozřejmě jinak. Nikdy nic nefunguje podle vašich představ. Pivo v hospodě nenatočí přesně na míru. V autobuse je vždycky o pár lidí navíc, než je zdrávo. Váš blog čte o pár stovek lidí míň, než by člověk chtěl. Vaše holka je tak sexy, že proklínáte pánaboha, že vás obdařil jen jedním penisem. Atakdále.

A letošní Vánoce tomu všemu nasadily parohy. Přijel totiž děda, který nepije zelenou jen kvůli Bursíkovi a při pohledu na modré nebe se mu zatočí hlava, protože se mu na ní zjevuje obličej Topolánka. Největší pocit uspokojení samosebou zažívá, když se řízne a vidí svoji rudou krev, z čehož by se dalo usuzovat, že si libuje v barvě červené a je tedy komunista, ale také by se z toho dalo vyvodit něco hodně sprostýho a perverzního (třeba o poskvrněném početí), jenže to by mě mohla moje rodina už opravdu vydědit a tak nízký pud sebezáchovy ještě nemám.

Takže tento děda mi všechny moje snahy o to být vzorným a hodným synem a vnukem překazil - ostatně jak to správní komunisti už několik desítek let dělají. Když totiž otevřel otec-ateista první láhev Jamesona, aby oslavil křesťanské svátky nekřesťansky dobrým chlastem, bral jsem to jako příjemné rozptýlení. Když ale otec-ateista otevřel druhou láhev Jamesona, aby oslavil svátky Kristovy ďábelským pitím, pojal jsem podezření, že nás chce všechny bez milosti ožrat. A děda? Opil se, ten hříšník. A otec? Opil se, ten hříšník. A syn? Ožral se, ten smilník. A když se otec, syn i děd svatý společně opijou a každej má na politiku tolik názorů jako Rosenberg uspokojenejch partnerek, je zaděláno na pořádnej malér.

Když jsem se další den na Boží hod vzbudil, myslel jsem, že mě bůh proklel pekelnou kocovinou. Rychle jsem namaloval karikaturu Mohameda, počůral korán a stáhl si iránský porno, a to všechno jen proto, aby mě unesli nějaký muslimský magoři a v přímým přenosu mi uřízli hlavu. Udělali by mi tím takovou radost a službu, že bych po smrti snad i konvertoval. Vyšel jsem v bolestech z pokoje a ze děsivého hekání se opatrně dobelhal do obýváku a tam uviděl čilého starce, kterak se na mě upřímně směje a pobrukuje si slovanskou hymnu, kterou nad ránem do půl těla svlečený zpíval. Zvedl se mi ze sebe poprvé žaludek. "Dáš si panáka? Ten tě postaví na nohy," řekl ten, jehož vnukovi vzápetí zvedl žaludek podruhé.

Detaily naší rodinné debaty nejsou důležité, protože si je sám nepamatuju. Omluvou budiž tři prázdné lahve Jamosona na stole. Ale jedno svýmu dědovi do smrti neodpustím - že mě ve svých 70 letech přechlastal a to ještě s pořádnou grácií. RESPEKT!

,
Pozn. pod čárkou: Tento příběh jen ilustruje sílící moc komunistů a slabotu mladých, kteří si myslí, že jim svět leží u nohou, ale když dojde na ostrý boj s kovanými revolucionáři, demokratické hodnoty se otřásají v základech.

8 komentářů:

Enykl řekl(a)...

Měl ses taky svlíknout do půl těla a zazpívat si, třeba je to to odvěký lék na kocovinu :)

A co se týká čtenářů blogu, nehleď na kvantitu, ale na kvalitu, no ne?

Markus řekl(a)...

oka, příště až se budu vracet po čtyřech z hospody domů, ještě před spaním to vyzkouším, a dám ti vědět;)

hledím, ale není nad kvalitní kvantitu

Anonymní řekl(a)...

jsem zmatená... to jsem tam pila s váma?

Markus řekl(a)...

ty si to nepamatuješ? Smála ses dědovi, že si sundal jenom tričko a machrovala, že dáš dolu i kalhoty...

aseedi řekl(a)...

dodatek pod čarou to vystihuje asi nejlíp

Anonymní řekl(a)...

a dala?

Markus řekl(a)...

zůstaly ti jen ty barevný ponožky, stála si tam jako panenka maria, v jedné ruce pivo, v druhé svoje ztracené mládí a vyzývavě ses dívala na dědu. jako bys mu řikala - ted je řada na tobě, chlape!

Anonymní řekl(a)...

otevírám si sešítek a dopisuju si: Markusův děda Přibyslav, bílé vlasy, 75 let
Markus, hnědé vlasy, 25 let
Markusův otec Jarosmír, hnědo stříbřité vlasy, 53 let
Markusova matka Irena, blond háro, 51 let
Markusova babička Božena, bílé vlasy s fialovým přelivem, 70let
budu muset přestat žít tím zhýralým životem, čéče.