pondělí 12. ledna 2009

Literární okénko

Jeden můj velmi dobrej známej si místo randění a hospod radši píše do šuplíku, ale bylo na čase, aby se svět dozvěděl o novém talentu! Zvolil si velmi přiléhavou přezdívku - Omar Karibik - odkaz na jeho blog najdete vpravo (a ZDE) a ukecal mě, abych tady překlopil jeho krátkej text o tom, jak život dokáže být krásný. Že tu prej pořád píšu jen o prasárnách a mohl bych taky přijít do pekla. Takže na sobě pracuju a níže "otištěný" text beru jako 20 otčenášů.

Léto

Asi za to může ten sníh. Jestli se v posledních dnech cítíte, jako když vám ukradli duši, nepomůže vám ani na modré obloze válící se slunce. Sedíte jako přivoskovaní na židli a zíráte ven z okna. Modrá obloha. Opadané stromy. Zamrzlý rybník. Opuštěná fabrika. Na postmoderní zátiší chmurně padá mráz.

Vyjdete ven. Pod nohama vám křupe ledový sníh, jako byste šli po koberci z rozbitého skla. Sundáte si kabát a posadíte se na zem do sněhu. Zujete si boty. Sundáte si vlasy. Vyndáte levou nohu z kloubu. Vydloubnete oko. Uši si necháte, co kdyby někdo volal o pomoc.

Sedíte rozebraný jako igráček na louce, několik hodin posloucháte slunce a sledujete dunivé ozvěny z přilehlé fabriky. Je krásné odpoledne. Kolem vás probíhají venčící se psi a lidé je okřikují, aby vás neočuchávali. Sedíte. Čekáte, že vás dá někdo dohromady a pošle znovu do světa. Tělo vám začíná modrat. Slunce zapadá za továrenský komín. Mrzne.

O pár měsíců později fabriku zbořili a sníh roztál. Louka zezelenala. I těch venčících se psů přibylo. Pobíhají a štěkají a lidé na ně křičí a křičí. Je stejně krásné odpoledne jako tenkrát v zimě. Jen jeho tělo je rozházené po celé louce Ruce roznesli psi, s očima si hrály děti kuličky a vlasy odvál jarní vítr. Konečně je teplo.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

já bych radši ty prasárny, páč tohle je nějak rozhazující

Markus řekl(a)...

prasárny budou, ale trochu tý literatůry nikho nezabije :)

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

hmm, taky se přimlouvám za prasárny (občas překvapím i sama sebe)...
ne, že by tohle nemělo svou hodnotu a poetiku, ale jak v tom článku chybí slovo penis, nu... to už člověk může rovnou chodit na jiné blogy!

Anonymní řekl(a)...

studuju literaturu, nechci ji i tam, kde čekám perverzní a pokleslou zábavu :D

Markus řekl(a)...

no dobře, vy úchyláci, ale až mě zavřou, tak na mě složíte kauci !

Anonymní řekl(a)...

Když je teplo, tak se na žádný mrtvoly nehledí.