středa 20. ledna 2010

Anál v análu

Na studiu literatury je kouzelné, že i slova vulgární mají oduševnělý, řekněme poetický charakter. Vezměme si za příklad takový anál. Na jedné straně jde o vyústění konečného oddílu trávicí soustavy na povrch těla, lidově řečeno řitě. Na straně druhé, geneologické, se jedná o středověký literární žánr zachycující v podobě stručných chronologických záznamů pozoruhodné události. Jistě, kdo chce číst mezi řádky, souvislosti si doplní sám

A stejné to je s feminismem. Kdysi, naposledy včera, jsem si myslel, že je zplodinou pomatení smyslů žen, jejichž půvab a sebevědomí dosahují velikosti japonského penisu. Chyba mostu. Všechny ženy, jejichž dvorce a stehna obrůstají nedbalé chloupky revoluce a kterým se při zaslechnutí slov chlap-fotbal-pivo prokrví tváře odhodláním rovnoprávnosti, by měly bozkat dlaně právě mužům. Nebýt nich, nebylo by feminismu.

Zatím co ostatní přikuřprdelkové chodí s dívkami do Starbucksu a obtěžují je svými prostomyslnými nesmyslnostmi, jejichž jediným účelem je dotyčnou intelektuálně uondat a k rozumu přivést až v posteli, já pod portrétem M. D. Rettigové sním.

A tu se mi před očima objeví Apollinaireovy Prsy Tirésiovy - bible feminismu. Příběh je v jádru prostý - žena, ničena a trýzněna testosteronovou nadvládou trojnohého samce, odhazuje v dáli svá ňadra, stává se mužem a odchází budovat kariéru. Její manžel (od tohoto politováníhodného incidentu de facto homosexuální partner) je zlomen a natruc zplodí 40 500 dětí. Inu, zajímavej přístup, jak vyjádřit nespokojenost.

Ženy, dívky, slečny, až budete někdy pociťovat ze strany vousatých stvoření útlak, protestujte. Vysvlečte se do půl těla jako jeden muž a zbavte se těch ponižujících okovů! A věřte, že pokud se vám to povede, vaše jméno a čin budou navždy zaznamenány nejen v literárních análech.

3 komentáře:

miloSKo řekl(a)...

Také hlboké myšlienky som už dlho nečítal... Čo si to pil? :-)))

Markus řekl(a)...

střízlivost.

Mordemy řekl(a)...

Tak si přečti od zmíněného Apollinaira antifeministických "11 tisíc prutů" a bude zase dobře ;)