středa 14. října 2009

Bezva táta

Jít na promoční večírek a nemít promoci už samo o sobě nevěstí nic dobrého. Všichni vaši úspěšnější spolužáci si ukazují diplomy, vzpomínají na usměvavé historky při udělování zápisu z morfologie a lexikologie, chichotají se u známek z literárního myšlení a vy tam sedíte se svým pivem, panákem a smějete se na všechny strany jako z reklamy na THC.

Výhodou promočních večírků je, že během dvou hodin většina zmizí a zůstanou ti, co se chtějí opít a nadobro se rozloučit. A tehdy nastupujete vy, zatím opomíjená osoba večera, jejíž role se pro nadcházející hodiny ukáže být takřka klíčová. Ale o tom až jindy.

Než k tomu ale dojde, vyslechnete si spoustu zhovadilostí a blbostí od lidí, které naštěstí už nikdy neuvidíte. Jeden opilej spolužák barvitě vypráví, jak na dálku adoptoval jednoho černouška z Afriky. Měsíčně mu posílá kolem 500 korun, díky kterým se chlapec vzdělává v místní škole, která přes den slouží ke vzdělávání a v noci v ní chrní dobytek. Tím si samozřejmě získává pozornost nezadaných slečen (ne ten chlapec), které jihnou, vzdychají a oči jim jiskří něžností. Muž si toho je dobře vědom, ale protože je opilý a na odchodu, chce pobavit i naslouchavší muže.

"Moc mu ale nepíšu."
"Proč?" vybafne jedna blondýna.
"No, to se má tak. On se moc dobře neučí."
"Proč?" vybafne druhá blondýna.
"Já mu ty peníze neposílám pravidelně."
"Proč?" vybafne třetí blondýna.
"Protože na to občas zapomenu. To není jen tak mít dítě až v Africe."
"Kolik dopisů jsi mu vlastně napsal?" vyštěknu já.
"Zatím jenom jeden. Nechci ho zbytečně stresovat. Ale on mi píše pravidelně, posílá fotky, na každý teda vypadá trochu jinak, ale připadá mi spokojenej."

Všechny tři blondýny nechápavě kroutily hlavama, muži si prohlíželi nedopité půllitry a onen nezodpovědný otec do sebe obrátil zbytek piva, otřel si hřbetem ruky pusu, usmál se, tleskl rukama a odporoučel se. Inu, s dětma je sranda a s těma africkejma ještě větší. I na dálku.

3 komentáře:

Nora Králičí řekl(a)...

Takže ani jedna bafající blondýna mu do postele neskočila???

Markus řekl(a)...

Skákaly do postele jinejm

panvicka řekl(a)...

Kdyby řekl, že řádně a rád platí alimenty děckám co má tady v čechách, skočilo by mu do postele spousta žen, i bez kondomů.