úterý 14. července 2009

Na východ od ráje

Když Jarek Nohaviců zpívá o Ostravě, že Pánbůh rozdal narozdíl od ní jiným městům všecku krásu, měl by ho člověk odkojený čistým mlékem a zelenými svahy jižních Čech pozorně poslouchat. Ostrava je jako několikrát znásilněná dáma, které všechny avantýry vzaly i poslední důstojnost. Je sražená na kolena a nenápadně pokukuje na západ, aby na něj plivla a vzápětí prosila o milost.

No, nebo tak něco.

Přesto má svoji poetiku. Stejně jako ubytovna, kde jsem měli bydlet během Colours of Ostrava. Sympatická ulice plná polorozbořených domů lemovaná železniční tratí a varovným nápisem Vstup pouze na vlastní nebezpečí v sobě ukrývala roztodivnou budovu. Objekt se dvěma vchody, z nichž jeden patřil masážnímu salonu, advokátní kanceláři a nonstop escort servisu, střežili dva roztomilí hafánci, s nimiž by asi kočička dort neupekla. Krví podlité oči mě stoicky sledovaly s vědomím, že až se budu nad ránem vracet podnapilý z centra, tak teprve tehdy se mou existencí budou zabývat. Zatím jsem jim nestál ani za zaštěkání.

V druhém patře sídlila recepce. Zvoním jednou. Nic. Zvoním dvakrát. Ozve se ohlušující slovo "Moment!". Po chvíli vyjde osoba s plným břichem a prázdnou hlavou. Rezervaci nám zrušil, máme jít o barák vedle, kde je dělnická ubytovna, tam že se o nás náležitě postarají. Cestou dolů potkáváme meditující psy relaxující na večerní human death-match. Pět minut po nás vychází plné břicho-prázdná hlava v doprovodu prostitutky a oba vypadají jako špatná variace na Pretty woman.

Nakonec jsme našli ubytování v cikánské čtvrti, která byla velmi necikánská, protože protější barák měl nová plastová (nevytřískaná) okna a na autě mi zbyly všechny kola - tím myslím 4 + rezerva. Děcka, aspoň že máte toho Nohavicu a ten barevný festival. Jinak je to město šedé jako těšínské nebe při uranovém západu slunce.

10 komentářů:

Kate řekl(a)...

Tenhle článek jsem opravdu neměla číst, fakt že ne. Napadá mě totiž tolik argumentů a tolik nepěkných slov...:D

Markus řekl(a)...

za všechno může Cihelní a ta ubytovna. měli byste to Ostravaci zbourat!

Blo řekl(a)...

no... tak to je tedy tvrde hodnoceni

Anonymní řekl(a)...

No, tvrdé netvrdé, ja sem z Brna a v Ostravě jsem byl několikrát, a vždycky to byl pro mě divnej zážitek. Takže i tento článek tak trochu chápu.

Pája

Nora Králičí řekl(a)...

Že já se tam pudu podívat!

Kate řekl(a)...

Škoda, že jsi v Ostravě právě pobýval především v té ubytovně a na dějišti colours. Ostrava není jen město plné ulic jako je Cihelní.:D

aseedi řekl(a)...

no, Markusi, nemas pravdu :)

Markus řekl(a)...

Ještě jsem se protloukal stodolní, mě opilej taxikář málem sejmul stáčeným vínem v pet lahvi :) Jsem říkal, Kate, že potřebuju průvodce!

Markus řekl(a)...

Nora: važ slov :)

Kate řekl(a)...

Já se moc omlouvám, že jsem se neukázala, byla jsem vykázána na víkend z města a v pondělí už bylo pozdě. Jo 100dolní je pozoruhodná ulice, zvlášť teď v létě se tam dějí divy.