sobota 14. února 2009

Když vám Holanďanky nevykouří

Pln předsudků, započal jsem ve Finsku na jednom večírku rozhovor se dvěma lehce opilými Holanďankami. Doufal jsem totiž, že dojde na kuřbu. A protože orální sex jako správný křesťan se sklony k radikálnímu islámu ze zásady odmítám, myslel jsem samozřejmě na konopí.

S předsudkama to je těžký. Když se tady představuju lidem, vždycky mě těší fakt, že mě dotyčný/ná můžou vnímat jako intelektuála nebo úchyla nebo věřícího nebo maniaka nebo abstinenta nebo alkoholika. Ale když řeknete, že jste z Český republiky, všem se na tváři vykouzlí úsměv, jako by jim někdo řekl, že u nich jednou zaklepe na dveře Megan Fox a bude se dožadovat kouření (pořád mluvíme o marihuaně).

Takže zatímco mě tady všichni mají za alkoholika a nenápadně sondují, jestli jsou všichni Češi stejně lihumilní, já se snažím v lidech objevovat jen to dobré. A to platilo i tehdy, když jsem v dobré víře konverzoval s oněma Holanďankama a obtížně artikuloval, jako bych měl v puse dědovu zubní protézu.

Po formálním představení, výměně telefonních čísel a lehkém flirtu jsem směřoval rozhovor k jediné otázce. "Holky, a kouříte?" Obě se na mě podívaly s výrazem, jako bych se jich zeptal na velikost spodního prádla, a lehce se začervenaly. Takže kouřej, napadlo mě a pak jsme si asi deset minut vyjasňovali, na co jsem se vlastně ptal.

Loučení bylo bolestivé. Se sklopenýma očima a pocitem provinění jsme poslouchal, že sice pocházejí ze země tulipánů, kol a marihuany, ale trávu v životě nevyzkoušely. Nemám rád, když ze mě někdo dělá vykastrovanýho tura (vola), a proto jsem jim vysvětloval, že určitě někdy trávu měly. Třeba když je matka kojila, tak jim v pauzách foukala kouř z jointa do tváře... Ale marně. Dívky trvaly na svém.

A já jako pravý a zklamaný Čech odešel k baru, kde se zadarmo naléval punč, a sral na předsudky. Smutně jsem na ty dvě koukal, chlastal a říkal si, že takovou ostudu bych své zemi nikdy neudělal.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vy jste se s Holanďankama bavili o kouření... I see... řekl jsi smoking a ony myslely sucking? Holky chytrý!

Markus řekl(a)...

já na ně mluvil česky, "kouření" považuju za stejně mezinárodní slovo jako robot nebo tunel.

Anonymní řekl(a)...

Takže mezinárodní věta je Holky, kouření a pak robot do tunel?
:-D

Markus řekl(a)...

Přesně tak, ale né nutně v tomhle pořadí :-)

Anonymní řekl(a)...

Ty jsi praktický muž... šnuptychlů a gum škoda,o)

Marťas z KáHá řekl(a)...

Kurňa všimli jste si někdy, že v dnešním světe už se dají sbalit i komentáře na blogu? a etě jsme k tomu tak okatě vybízení :P

Anonymní řekl(a)...

neverim, zes je svym sarmem nedostal....:-)

Markus řekl(a)...

myslíš ty jointy? :-)

Marťas z KáHá řekl(a)...

A já už vím, proč Markus jel zrovna do Finska - http://kecy.roumen.cz/archive/you_can_do_it_in_finland.jpg :P

Markus řekl(a)...

:-) něčím tu nudu tady musíš zabít... ale je lepší jít první než poslední

Marťas z KáHá řekl(a)...

Jak se to tak lidově říká, nikdy sem nebyl první, ale dycky sem byl hodně dobrej ^^